Головне зі звернення Президента

➡️ Сьогодні одним з головних завдань дня була комунікація для затвердження Європейським Союзом шостого санкційного пакету. Пауза з погодженням нових санкцій у Європі вже надто затягнулася.

➡️ Про те, що це потрібно нарешті виправити – і виправити негайно, – говорив у своєму зверненні до лідерів європейських країн, які зібралися на засідання Європейської ради.

➡️ Я вдячний Шарлю Мішелю, Президенту Європейської ради, за підтримку інтересів України, інтересів усієї Європи й за намагання якнайшвидше знайти потрібні компроміси, щоб шостий санкційний пакет Європейського Союзу все ж таки був затверджений. Росія має відчути значно більшу ціну за свою агресію.

➡️ Вважаю, що Європі у будь-якому разі доведеться відмовитися від російської нафти, нафтопродуктів. Бо це – про незалежність самих європейців від російської енергетичної зброї. І що раніше це відбудеться, що повнішою буде відмова від російської нафти, то вигідніше буде зрештою самій Європі.

➡️ Говорив сьогодні про посилення санкцій і з міністром з питань Європи та закордонних справ Франції. Катрін Колонна була з візитом у Києві. Окрім санкційної тематики, ми обговорили й питання оборонної підтримки України, нашої європейської інтеграції та необхідності діяти значно швидше, щоб не допустити ескалації продовольчої кризи у світі.

➡️ Зараз через те, що Росія заблокувала наші порти на Чорному морі й захопила нашу частину берега Азовського моря, ми не можемо відправити на експорт 22 мільйони тонн зернових, які вже є на складах у нашій країні. Це той обсяг, який мав вийти на зовнішній ринок.

➡️ Блокування Росією нашого експорту дестабілізує ситуацію справді в глобальному масштабі. Як результат – дорожчає продовольство в різних країнах. А отже, виникає загроза голоду. У Африці, в Азії, у деяких державах Європи. Ця загроза може перерости у нову міграційну кризу. І це те, чого явно прагне російське керівництво. Вони свідомо створюють цю проблему, щоб і всій Європі було складно. І щоб Україна не отримала мільярди доларів за свій експорт. Саме ті мільярди, які дуже потрібні зараз нашій економіці.

➡️ Говорив сьогодні з Президентом Туреччини Ердоганом зокрема й про цю загрозу продовольчій безпеці. Про те, як можна забезпечити нормальний рух з українських чорноморських портів. І, звичайно, про те, як прискорити завершення цієї війни – війни Росії проти нашої держави. Обговорили й подальшу оборонну співпрацю між Україною та Туреччиною.

➡️ Сьогодні на Луганщині окупанти зірвали евакуацію з районів бойових дій, обстрілявши машину, яка їхала по місцевих. Від смертельного поранення під час цього обстрілу загинув французький журналіст Фредерік Леклерк. Він працював на французький телеканал BFM TV.

➡️ На Донбасі, зараз зібраний максимум бойової потужності російської армії. Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Бахмут, Авдіївка, Курахове, Словʼянськ та деякі інші населені пункти залишаються для окупантів ключовими мішенями саме на цьому напрямку. І я вдячний усім нашим захисникам, захисницям, які попри технічну й подекуди кількісну перевагу окупантів героїчно тримають оборону.

➡️ Сьогодні російські війська знову обстріляли Харків. Через кордон України та Росії була обстріляна й територія нашої Сумської області. Продовжується боротьба за Херсонську область. Крок за кроком звільняємо нашу землю й поступово наближаємося до тієї точки, у якій Росії все ж таки доведеться відкласти зброю, порахувати всіх своїх убитих і перейти до дипломатії.