28 серпня село Прилиманське відзначатиме 229-річницю з дня заснування та Храмове свято Успіння Пресвятої Богородиці

Прилиманське є найстарішим населеним пунктом Авангардівської територіальної громади. Свою сучасну назву село дістало після адміністративно-територіальних змін, які відбулися протягом 1944-1946 років. До цього село мало назву Татарка. Але дотепер мешканці села користуються старою назвою не менше, ніж сучасною.

Село було засноване українськими козаками наприкінці ХVIII століття. Підтвердження цього факту знайшов житель Прилиманського, історик та краєзнавець Сергій Степанович Аргатюк, який протягом десяти років вивчав історичні факти та документи, а також спілкувався із корінними жителями села, збираючи інформацію для написання книги «Татарка/Прилиманське. Нариси з історії села та навколишніх земель». І сьогодні в Прилиманському проживають сторожили, які походять з козацького роду та є прямими нащадками чорноморських козаків.

У минулому році в День українського козацтва в селі було відкрито пам`ятний знак «Козацький хрест», як символічне нагадування про історичне минуле села та його засновників.

 У 2017 році село Прилиманське одним із перших увійшло до складу Авангардівської територіальної громади, і село, і життя його мешканців змінилося на краще. Протягом 2018-2021 років на розвиток інфраструктури села було виділено понад 150 мільйонів гривень, за рахунок яких завдяки командній роботі органів місцевого самоврядування проведено капітальний ремонт закладу загальної середньої освіти, амбулаторії, побудовано два багатофункціональних спортивних майданчики, штучне поле для гри в міні-футбол, скейт-парк, дитячий майданчик, облаштовано дорожнє покриття, пішохідні доріжки, мережі водозабезпечення і водовідведення, вуличного освітлення й інші заходи, пов`язані з благоустроєм та озелененням населеного пункту.

 У 2021 році, за результатами конкурсу, який проводився Одеською обласною радою, Прилиманське визнано «Кращим сільським населеним пунктом з благоустрою в Одеській області».

 І зараз, незважаючи на складні часи, в селі проводяться усі заплановані роботи, у тому числі й утримуються в належному технічному та проїзному стані дороги.

Безперечно, війна внесли свої корективи у наше життя, відтак не всі проєкти, які хотілось би реалізувати в цьому році, є можливим, але переконані, що це справа часу.

На жаль, цьогоріч не зможемо ми відзначити і День народження села так як ми зазвичай звикли, – в святковій та мирній обстановці. Але це можна зробити у родинному колі, згадавши добрим словом всіх, хто творив історію Прилиманського й примножував його славу та наших відважних земляків, які сьогодні зі зброєю в руках боронять Україну, забезпечуючи тим самим нам мирне майбутнє!