УВАГА! Небезпечні горішки!

До Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів через систему швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF) надійшло повідомлення 26 січня 2023 року No 2023.0615, стосовно виявлення перевищення максимально допустимих рівнів афлатоксинів (В1 та сумарної кількості В1, В2, G1 і G2) в бразильському горісі, що експортувався з Бразилії (експортер: AMENDOPERES LTDA, Brazil; трейдер: ROTTERDAM CUSTOMS SERVICES B.V., Netherlands) до України (одержувач: ТзОВ «КРІОЛІТ-Д», вул. Океанська, 4, м. Дніпро) (додається).

Невідповідний харчовий продукт може нанести шкоду здоров’ю споживача (афлотоксини — продукти життєдіяльності грибів роду Aspergillus. Ці смертельно небезпечні мікотоксини стійкі до теплової обробки і не чутливі до органічних розчинників. Найнебезпечнішим і поширеним афлатоксином є афлатоксин B1, який є гепатотропною отрутою. Афлатоксини викликають рак печінки і легенів, набряк легенів, зниження ваги, знижує захисні функції організму).

Статтею 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», оператори ринку (суб’єкти господарювання) зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини та негайно письмово інформувати про виявлену невідповідність компетентний орган, а також про вжиті заходи для запобігання виникненню ризиків для споживача

Враховуючи можливість реалізації цієї небезпечної продукції на території регіону, у т.ч. Одеського району Одеської області, просимо у разі виявлення невідповідної продукції  проінформувати Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області (вул. 7-ма Пересипська, 6, м.Одеса, gu@odesa.consumer.gov.ua, тел. 716-13-01).