Обережно! Сказ!

Увага! За результатами дослідження Одеської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини, підтверджено випадок хвороби сказу червоного лиса на території смт Хлібодарське Одеського району Одеської області.

‼Відповідно до рішення позачергового засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Авангардівської селищної ради від 3 березня 2023 року (протокол № 3) – накладено карантинні обмеження по сказу тварин на території смт Хлібодарське Одеського району Одеської області.

📌Сказ – гостра інфекційна (вірусної природи) хвороба, загальна для людини і тварин, з ознаками ураження центральної нервової системи, завжди зі смертельним наслідком, якщо у зараженої тварини або людини почали проявлятися зовнішні ознаки.

📌На сказ хворіють усі дикі і домашні тварини, а також гризуни, кажани і птахи. Найчастіше людина заражається від кішок, лисиць і собак.

📌Вірус сказу, який потрапив в організм тварини або людини, по нервових волокнах (зі швидкістю приблизно 3 міліметри на годину) проникає в спинний, а потім головний мозок, де розмножується, викликаючи дифузний енцефаломієліт (запалення головного та спинного мозку). З мозку по нервових шляхах вірус поширюється в різні органи і тканини, в тому числі потрапляє в слинні залози, інфікуючи слину.

📌На жаль, лікування від сказу не існує! Щеплення від сказу хвороби на стадії появи перших симптомів вже не дають результату. Смерть настає через кілька днів після появи перших симптомів.

📌Тому, рекомендуємо власникам домашніх улюбленців провести обов’язкову вакцинацію! Звертаємо увагу, що відповідно до діючої інструкції «Про заходи щодо боротьби зі сказом тварин». вакцинація домашніх тварин проти сказу є обов’язковою!!!

📌Якщо вас укусила чи лизнула підозріла безпритульна або дика тварина, негайно зверніться до лікаря! Зволікання може коштувати життя!

‼️Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!