Роз’яснення сплати за абонентське обслуговування

У розумінні статті 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (далі – Закон) плата за абонентське обслуговування – це платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання комунальних послуг (послуга з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення),що включає витрати виконавця, пов’язані з укладенням договору про надання комунальної послуги, здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами, нарахуванням та стягненням плати за спожиті комунальні послуги, а також за виконання інших функцій, пов’язаних з обслуговуванням виконавцем абонентів за індивідуальними договорами.

Відповідно до п. 24 Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання і централізоване водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 1 червня 2011 р. № 869, передбачено, що до складу тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення не включаються витрати, які включено до складу плати за абонентське обслуговування згідно із Законом України «Про житлово-комунальні послуги»

При цьому варто звернути увагу, що згідно з положеннями Правил надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 5 липня 2019 р. № 690: споживач не звільняється від плати за абонентське обслуговування у разі відсутності фактичного споживання ним послуги або у разі відключення (відокремлення) його квартири або нежитлового приміщення.

Розмір плати за абонентське обслуговування, визначений виконавцем, не може перевищувати граничного розміру, встановленого Кабінетом Міністрів України. На виконання вимог пункту 6 частини першої статті 4 Закону Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 21 серпня 2019 р. № 808 «Про встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента для комунальних послуг, що надаються споживачам за індивідуальними договорами про надання комунальних послуг або індивідуальними договорами з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання комунальних послуг» (далі – Постанова). Згідно з Постановою станом на 1 січня 2024 р. граничний розмір плати за абонентське обслуговування, розрахований за вказаною формулою, становить: 42,94 грн/абонента в місяць – для послуг з централізованого водопостачання; централізованого водовідведення; з постачання теплової енергії; послуг з постачання гарячої води.

Абоненська плата в ЖКП «Драгнава» відповідно до Наказу № 11 від 11.05.2024р. складає з 01.04.2024:

 – для абонентів які отримують послугу з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення – 34,94 грн.

–   для абонентів які отримують послугу з централізованого водопостачання – 26,00 грн.