Підписання угоди про співробітництво та партнерство між містом Яловені, Республіки Молдова та Авангардівською Територіальною Громадою

27 серпня під час урочистих заходів, з нагоди святкування Дня Незалежності Республіки Молдова, відбулося підписання угоди про співробітництво та партнерство між містом Яловені, Республіки Молдова та Авангардівською Територіальною Громадою.

Сторони домовилися про співробітництво в економічній, культурній, освітній, спортивній та інших сферах.

Місто Яловені має схожі характеристики із Авангардівською Територіальною Громадою, адже межує зі столицею Молдови містом Кишинів, динамічно розвивається та покращує якість життя мешканців. У місті розміщується потужне виробництво морозива, яке експортується до багатьох країн світу. Для Яловені, як і для Авангардівської Територіальної Громади, пріоритетом є розвиток дітей та молоді. Зокрема, діти з ліцею міста беруть участь у конкурсах робототехніки, займають призові місця і отримують міні-гранти.

За рахунок проєкту ЄС нещодавно на місці сміттєзвалища в Яловені збудовано сучасну зону відпочинку з озером, просторими алеями та влаштовано зелений театр з великою сценою.

На сьогодні сторонами вже подано спільний проєкт для участі у програмі Interreg Europe «СТРАТЕГІЧНЕ МІСЬКЕ ПЛАНУВАННЯ ДЛЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ», як партнери-розвитку з країн-кандидатів на вступ до Європейського Союзу.

Варто значити, що очне знайомство мерів муніципалітетів відбулося під час Міжнародного саміту мерів у місті Данчені Республіки Молдова у квітні 2024 року, за підтримки проєкту налагодження міжнародних міжмуніципальних партнерств Cities4Cities.

Пріоритетами в співробітництві стане спільна участь у грантових програмах та проєктах Європейського Союзу, як муніципалітетів з країн-кандидатів на членство в ЄС для покращення життя мешканців міста Яловені та Авангардівської Територіальної Громади.