Центру безпеки громадян – 5 років!

16 липня Авангардівський Центр безпеки громадян відзначив свій 5-річний ювілей.

Відкриття Центру безпеки у громаді було серед нагальних питань для місцевої влади. Адже раніше підрозділи ДСНС в Одеській області часто не могли доїхати вчасно до Авангардівської громади – на заваді ставали два переїзди, а іноді і значні затори, що призводило до чималих матеріальних збитків, а часом і до людських втрат. З відкриттям Центру безпеки громадян ситуація суттєво змінилась на краще завдяки можливості швидко та оперативно реагувати на надзвичайні ситуації, що відбуваються в громаді.

Наразі, у підпорядкуванні Центру безпеки не лише населені пункти Авангардівської громади, а ще й частина Ленселища (до переїзду) та Сухого Лиману Таїровської ТГ (до переїзду). За потреби наші пожежники-рятувальники завжди готові допомогти своїм колегам із інших підрозділів ДСНС в Одеській області. Так, нещодавно завдяки нашим вогнеборцям була ліквідована пожежа площею 2 тис. кв. м у сусідній громаді (с. Великий Дальник), яка виникла внаслідок загорання сухої трави та чагарників.
Загалом цьогорічна аномальна літня спека значно додала роботи нашому підрозділу. Починаючи з липня, щодня Центр безпеки приймає від  2 до 4, а іноді й більше викликів, які пов’язані із загоранням сухої трави та чагарників, здебільшого через людську недбалість. Тоді, як за 6 місяців 2024 року всього було зареєстровано 30 викликів, з яких 12 – це пожежі в житловому секторі, 10 – загорання сміття і сухої трави. В 2023 році було зареєстровано 90 викликів за рік.

Додала роботи нашим рятувальникам і війна. Адже перелік їхніх обов’язків розширився, серед них – ліквідація наслідків ворожих ракетних обстрілів. Окрім цього, з перших днів війни працівники Центру безпеки громадян обслуговують автотранспорт нашим військовим. З початком повномасштабної війни відбулися деякі зміни і в особовому складі підрозділу.
Так, починаючи з квітня 2022 року т.в.о. начальника Центру безпеки громадян є Юрій Гальчинський, оскільки попередній керівник Валентин Перебийносюк мобілізувався до лав Збройних Сил України. За освітою Юрій Миколайович – фінансист,  багато років присвятив саме цій сфері. Але, враховуючи його вольовий характер, вміння оперативно реагувати на кризові ситуації та гарні організаторські здібності ні у кого не виникало сумнівів, що він впорається з покладеними на нього обов’язками. Сам же Юрій Миколайович зізнається, що йому все під силу лише завдяки дружньому та професійному колективу, з боку якого відчуває всебічну підтримку. 

На сьогоднішній день особовий склад підрозділу складається із 23 осіб. Чотири караули із трьох осіб, які знаходяться в підпорядкуванні командира відділення несуть службу за графіком. А нещодавно було створено ще й п’ятий караул, в обов’язки якого входить допомога населенню, зокрема літнім та одиноким людям, які не можуть виконувати чоловічу роботу (електрогазозварювальні роботи, підвіз води тощо).
Серед старожилів – старший водій Василь Підгурський та водій пожежної машини Анатолій Паращак, які користуються великою повагою у колективі. З перших днів відкриття в Центрі безпеки працюють пожежники-рятувальники Олександр Бузовський  і Олег Щур та начальники караулів Костянтин Чешев і Олександр Собченко, за плечами яких чималий професійний досвід, яким вони залюбки діляться з молодшими колегами. Наразі наймолодшим у колективі є двадцятирічний пожежник-рятувальник Кирило Прохода, який працює лише півроку, але вже встиг себе професійно проявити. Є в колективі й представниці прекрасної статі: діловод Оксана Іліняк, головний бухгалтер Ольга Медякова та юрисконсульт Ольга Ковтун. Дівчата відзначають, що в чоловічому колективі відважних рятувальників їм працюється комфортно.
-Це мій не перший трудовий колектив, але можу з впевненістю сказати, що він є найкомфортнішим. В колективі панує здорова атмосфера, всі ставляться один до одного шанобливо, якщо потрібна підтримка, то ти завжди її тут знайдеш. А це дуже важливо, особливо зараз, – відзначає Оксана Іліняк.

Для виконання поставлених цілей працівники Центру мають все необхідне забезпечення, зокрема і потрібну техніку. Хоча зізнаються, що хотілось би мати ще одну пожежну машину для резерву.
Аби збільшити потужності Центру безпеки, які дозволять швидше реагувати на надзвичайні події, що є вкрай важливим у наш час, на території Центру в рамках Надзвичайної кредитної програми виконуються роботи з будівництва адміністративно-господарських споруд. Це перший проєкт на території громади, який фінансується за кошти Європейського інвестиційного банку, у рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України. Технічний супровід реалізації проєкту здійснюється командою підтримки UNDP Ukraine / ПРООН в Україні.

Зауважимо, що працівники Центру займаються не лише гасінням пожеж, ліквідацією наслідків дорожньо-транспортних пригод та стихій, а й здійснюють значну профілактичну та просвітницьку діяльність серед населення, яка спрямована на попередження надзвичайних ситуацій, а також на підготовку населення до дій у кризових ситуаціях.

З нагоди ювілейної дати колектив Центру безпеки приймав вітання від Авангардівського селищного голову Сергія Хрустовського та начальника районного управління ДСНС України в Одеській області Миколи Федькалова, які дякували їм за сумлінну службу, мужність та професійність. Найкращі працівники Центру були відзначені на місцевому, районному та обласному рівні Почесними грамотами та Подяками.

Ми щиро вітаємо дружній та професійний колектив Центру безпеки з ювілеєм. Бажаємо міцного здоров`я, родинного затишку, наснаги, сил, сухих рукавів та якомога менше тривожних викликів!

Світлана Дідух.