Сьогодні, 28 серпня, село Прилиманське відзначає 231-річницю з дня заснування

Прилиманське є найстарішим населеним пунктом Авангардівської територіальної громади. Свою сучасну назву село дістало після адміністративно-територіальних змін, які відбулися протягом 1944-1946 років. До цього село мало назву Татарка. Але дотепер мешканці села користуються старою назвою не менше, ніж сучасною. Отож співіснують дві назви: Татарка-Прилиманське.
Село було засноване українськими козаками наприкінці ХVIII століття. І сьогодні в Татарці проживають старожили, які походять з козацького роду та є прямими нащадками чорноморських козаків.

У 2017 році село Прилиманське першим увійшло до складу Авангардівської територіальної громади. І хоча чимало прилиманців сумнівалися в правильності такого рішення, але побачивши на практиці реалізацію спільних проєктів, зрозуміли, що їх сумніви були даремними.

Село стрімко розвивається та оновлюється, що сприяє швидкому приросту жителів, а це в свою чергу дає можливість Прилиманському претендувати на статус селища відповідно до Закону України «Про порядок вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою, який набув чинності 26 січня 2024 року.
Пройдені всі необхідні процедури на місцевому рівні згідно до законодавства і тепер сподіваємось на прийняття позитивного рішення Верховною Радою України щодо зміни статусу населеного пункту, що надасть нові можливості для його розвитку.
Незважаючи на те, що війна внесла свої корективи і зараз всі сили та спроможності спрямовано на підтримку наших військових, Авангардівська селищна рада і далі продовжує дбати про добробут і безпеку жителів села.
Цієї весни було завершено ремонт і облаштування одного з укриттів Прилиманського ліцею спільно зі швейцарсько-українським проєктом DECIDE в межах ініціативи «DECIDE: ВІДБУДОВА». Для цього, окрім 3,8 мільйона гривень від DESIDE, було виділено 6,5 мільйона гривень з місцевого бюджету. Зрештою, укриття, яке розраховане більш як на сімсот учнів, вийшло надкомфортним – зі зручними меблями, світлими кольорами, зонуванням, комп’ютерною технікою тощо.
За підтримки селищної ради у Прилиманському продовжує розвиватися малий та середній бізнес, доказом тому є відкриття нових об`єктів. Саме завдяки співпраці з соціально-відповідальним бізнесом у селі в липні цього року вдалось відкрити новий спортивний зал з рингом для наших каратистів і боксерів, де є все необхідне для плідних тренувань. Наразі, вихованці спортивного клубу з годзю-рю карате «Професіонал» (тренер Аміран Цискарадзе) та спортивного клубу з боксу (тренер Костянтин Гожий) є численними переможцями чемпіонатів України та світу.

Варто відмітити, що за останніх два роки кількість жителів села значно збільшилась за рахунок внутрішньо переміщених осіб, які отримують всебічну підтримку та допомогу від Авангардівської селищної ради.
Чимало жителів Прилиманського з перших днів повномасштабної війни приєдналися до лав ЗСУ та боронять зараз нашу країну від ворога, дехто долучився до волонтерського руху аби разом із нашими захисниками і захисницями наближати перемогу.

Безперечно, незважаючи на важке сьогодення, ми продовжуємо будувати плани на майбутнє та сподіватись на реалізацію тих проєктів, які тимчасово довелось відкласти, але вже після нашої перемоги. Відповідно і свята з нагоди Дня села цьогоріч теж не буде. Але це не привід для того, аби не згадати 28 серпня у родинному колі добрим словом всіх, хто творив історію Прилиманського та примножував його славу, а також помолитися в цей святковий день за наших незламних воїнів, які на передовій дають гідну відсіч зухвалому ворогу і тримають оборону. Бо саме завдяки їм ми маємо змогу щодня прокидатися вранці на рідній землі.
Світлана Дідух