29 серпня в Україні відзначається День пам’яті захисників України

Пам’ять про загиблих воїнів

29 серпня в Україні відзначається День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Цей день встановлено Указом Президента України від 23 серпня 2019 року № 621 для увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, котрі віддали життя за Батьківщину.

Відзначення Дня пам’яті захисників України 29 серпня обрано не випадково, бо саме на цей серпневий день 2014 року припав пік Іловайської трагедії, коли в результаті протистояння російським військовим українські збройні підрозділи потрапили у вороже оточення. Російські військові обстріляли коридор, яким за домовленістю мали виходити українські бійці.

Цьогоріч вшановуємо 10 років від Іловайської трагедії – події, що стала символом незламності українського духу та героїзму наших воїнів.

За офіційними даними навколо Іловайська і в самому місті загинули 366 українських військових і правоохоронців, близько 450 отримали поранення різного ступеня тяжкості, 300 потрапили в полон, більше 150 й досі вважаються зниклими безвісти.

Під Іловайськом, захищаючи від ворога рідну землю, загинув і полковник Борис Кифоренко, який 4 вересня 2014 року з почестями був похований на кладовищі в селищі Авангард.

Кифоренко Борис Борисович загинув смертю хоробрих 29 серпня 2014 року під час виходу з оточення поблизу м. Іловайськ під Новокатеринівкою. За словами співслужбовців, яким вдалося вижити, у його УАЗ, який рухався головним в колоні техніки, потрапив ворожий снаряд. Поранений водій підповз до командира та хвилин 15 вони ще розмовляли, поки до УАЗа не під’їхала російська БМП-2, десантники з російськими шевронами на рукавах пораненим зв’язали руки скотчем та кинули напризволяще, поїхавши далі. Помирати під палючим сонцем довелося 4 години.
За особисту мужність і героїзм, проявлені під час захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі полковник Борис Кифоренко посмертно нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

Однак, 29 серпня ми згадуємо не лише тих, хто загинув в Іловайській трагедії, а й десятки тисяч полеглих захисників і захисниць України в сучасній російсько-українській війні, яка триває від 2014 року.

Загиблі захисники – жителі Авангардівської громади:

🇺🇦 Кифоренко Борис Борисович
🇺🇦 Петренко Василь Васильович
🇺🇦 Звонарьов Олексій Леонідович
🇺🇦 Ісько Павло Валерійович
🇺🇦 Басмов Руслан Вікторович
🇺🇦 Безносюк Дмитро Анатолійович
🇺🇦 Дзіковський Микола Валерійович
🇺🇦 Кудряшов Геннадій Олександрович
🇺🇦 Крулік Сергій Миколайович
🇺🇦 Килинич Василь Олегович
🇺🇦 Мазін Сергій Петрович
🇺🇦 Науменко Юрій Леонідович
🇺🇦 Слабенко Денис Валерійович
🇺🇦 Тюхтя Сергій Олександрович
🇺🇦 Горюдкін Віталій Олександрович
🇺🇦 Смоляк Сергій Іванович
🇺🇦 Форманчук Віктор Леонідович
🇺🇦Тарасов Андрій Едуардович
🇺🇦 Блащук Микола Валерійович
🇺🇦 Давидян Олег Фролович
🇺🇦 Глодан Юрій Юрійович
🇺🇦 Дудніченко Олександр Вікторович
🇺🇦 Павлін Олександр Михайлович
🇺🇦 Стефанович Геннадій Болеславович

Широкомасштабне вторгнення російських військ в Україну у лютому 2022 року остаточно зірвало маску з агресивного путінського режиму та відкрило нову сторінку героїзму, стійкості та, на жаль, втрат України в боротьбі за суверенітет і соборність.

Поки триває війна, ми не можемо знати точну кількість загиблих, назвати всіх поіменно або розповісти всі історії. Проте маємо докладати максимум зусиль, щоб загиблі герої залишилися в нашій пам’яті не абстрактним образом або цифрою, а отримали належну шану. Щоб наша пам’ять про них була живою і дієвою. Світла та вічна пам’ять нашим полеглим героям-землякам, яких, на жаль, вже чимало!

Світлана Дідух