Основні заходи безпеки під час виконання робіт з обрізки дерев

Південне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці консультує

Основні заходи безпеки під час виконання робіт з обрізки дерев

Обрізка дерев — роботи підвищеної небезпеки, і виконувати їх необхідно, керуючись вимогами законодавства з питань охорони праці, щоб уникнути нещасних випадків та травмування.

☝Роботи потрібно виконувати відповідно до вимог нормативно-правових актів з охорони праці із обов’язковим використанням засобів індивідуального захисту.

🔍Перед виконанням робіт підвищеної небезпеки працівники повинні пройти навчання та перевірку знань з питань охорони праці, а також володіти достатнім рівнем знань щодо надання першої домедичної допомоги потерпілим.

🌳У парках, на стежках та дорогах, де виконуються лісокультурні роботи, мають встановлюватись знаки безпеки, які забороняють прохід та проїзд стороннім особам на робочу ділянку.

🪓Обрубувати гілки на рівнині дозволяється за межами небезпечної зони звалювання дерев та/або на відстані не менше ніж 50 м від місця їх звалювання.

Перед початком обрубування гілок працівники повинні впевнитися, що дерева розміщені у стійкому положенні.

Заборонено обрубувати гілки на одному дереві кільком працівникам Перед початком обрубування гілок необхідно перевірити справність лісорубної сокири: лезо її повинно бути загостреним, а п’ятки затуплені. Сокира не повинна мати тріщини, бути міцно насаджена на гладеньке топорище із сухої та міцної деревини, з потовщенням на кінці для надійного утримування в руках і розклиненням у місці 3 насадки сокири.

Під час роботи заборонено:

– обрубування гілок сокирою із тріснутим топорищем;

-переміщення працівника на поваленому дереві, сідлання його або перебування з боку розташування гілок, які підлягають обрубуванню; виконання роботи на нестійко лежачих деревах без попереднього закріплення їх;

-збивання сухих сучків обухом сокири;

-перебування на пачках та штабелях дерев без попереднього їх розкочування; обрубування сучків на деревах, натягнутих на щит трактора або на лісовозному транспорті та інше.

🌐Деталі за посиланням: http://surl.li/wgzkeh