Комусь може здатися, що робота шкільної бібліотеки обмежується лише виданням предметних підручників та книг для читання, але насправді це не так.

Комусь може здатися, що робота шкільної бібліотеки обмежується лише виданням предметних підручників та книг для читання, але насправді це не так.Комусь може здатися, що робота шкільної бібліотеки обмежується лише виданням предметних підручників та книг для читання, але насправді це не так.

Шкільна бібліотека – це місце психологічного комфорту для дітей, де вони можуть не лише отримати підручник, взяти цікаву книгу для читання, а й відпочити душею, поділитися своїми радощами та переживаннями з бібліотекарем, яким дуже часто доводиться виконувати ще й функцію психолога.
Дати слушну пораду, підбадьорити, вислухати та підібрати гарну книгу своїм юним читачам завжди готова молодий бібліотекар Авангардівського ліцею Катерина Юріївна Масюткіна, яка має невеликий досвід роботи у цій сфері, адже працює бібліотекарем лише з лютого 2024 року, але вже встигла стати для  маленьких відвідувачів надійним другом та помічником.

Катерина Юріївна за фахом вчитель початкових класів. Закінчила Південноукраїнський національний педагогічний  університет ім. К.Д. Ушинського. Вирішила спробувати себе в бібліотечній справі, адже читати любить з дитинства. І навіть зараз, коли в бібліотеці з’являється нова цікава книжка першим її читачем є Катерина Юріївна. Моя співрозмовниця зауважує, що робота бібліотекаря має свої певні професійні нюанси, зокрема в оформленні документів, тож, щоб опанувати всі тонкощі цієї професії займається самоосвітою та звертається до більш досвідчених колег за порадами.

Зі слів бібліотекаря основними відвідувачами  є учні початкової школи, які зазвичай беруть для читання казки, та учні 5-7 класів, яким найбільше до вподоби серія книг про Гаррі Поттера британської письменниці Джоан Роулінг та книжкова серія американської дитячої письменниці Меган МакДоналд про Джуді Муді – кумедну дівчинку, з якою увесь час трапляються якісь пригоди.

Шкільна бібліотека має і своїх постійних відвідувачів, в їх числі учень 4-А класу Дмитрик Савастру, який з початку вересня вже вп’яте відвідує бібліотеку. Зазвичай бере пригодницькі книжки, які прочитує дуже швидко, а потім своїми враженнями ділиться з Катериною Юріївною.

«Безперечно не може не радувати, той факт, що діти продовжують читати книжки. Адже читання – стимулює розумову діяльність людини, покращує пам’ять та уяву, підвищує творчий потенціал. Шкода лише, що старшокласники дуже рідко заходять до бібліотеки, аби взяти для читання цікаву книгу. Зрозуміло, що сучасні технології для них ближче, але читання книг – це зовсім інші емоції та враження, які гаджети не в змозі передати», – говорить Катерина Юріївна та ділиться своїми ідеями на майбутнє.

Планує при бібліотеці створити гурток, який допоміг би змінити ставлення підростаючого покоління до книги. Можливо це буде «Книжкова лікарня», щоб учні навчились бережливо ставитися до книг, а можливо щось інше, бо дуже хоче, щоб учні школи полюбили читання та книгу так само як і вона.

30 вересня – Всеукраїнський день бібліотек. З цієї нагоди в бібліотеці протягом вересня проходила традиційна акція «Подаруй книгу бібліотеці!», бо поки що бібліотечний фонд не такий різноманітний та багатий на вибір, як хотілось би. Але подарувати цікаву книгу бібліотеці можна не лише до якоїсь дати, а й просто так. Бо чим більше читатимуть наші діти, тим розумнішими вони будуть. А розумна нація – то сильна нація!

Світлана Дідух