Молоді кадри – майбутнє професії!

Молоді кадри – майбутнє професії!

Свято Першого дзвоника для учнівського та педагогічного колективів – це завжди особлива подія. А для учасників навчального процесу Авангардівського ліцею цьогорічний Перший дзвоник був вдвічі особливим, адже він і справді лунав вперше на подвір’ї нового навчального закладу, побудованого за усіма сучасними європейськими стандартами, який розпочав свою роботу на початку 2024 року.
Вперше шкільний поріг переступили 90 першокласників. Всього ж у закладі навчається понад 800 дітей, які отримують якісні знання в сучасному, комфортному, а головне – безпечному освітньому середовищі.

Без перебільшення можна стверджувати, що цей навчальний заклад здатний  скласти конкуренцію багатьом міським ліцеям за матеріально-технічним оснащенням. Чого лише варті класи робототехніки та технологій. Наразі класи технологій є окремими для хлопців та дівчат. Адже дівчатка навчатимуться на гарному сучасному обладнанні швейній справі, яка завжди стане у пригоді в повсякденному житті, а ось хлопці опановуватимуть технології виготовлення предметів з різних матеріалів, зокрема за допомогою лазерних верстатів з ЧПУ для різання та гравіювання. За всіма сучасними вимогами обладнаний і харчоблок ліцею, що дозволило на його базі створити опорну кухню, яка забезпечує гарячим харчуванням не лише своїх здобувачів освіти, а й близько 600 учнів Прилиманського та Хлібодарського  закладів.

Оновлення зазнала і шкільна педагогічна родина, до якої приєднались молоді фахові спеціалісти, серед яких учитель англійської, німецької мов і робототехніки Олег Сергійович Медведенко.

Олег Сергійович і навчає, і сам продовжує навчання в магістратурі одразу двох вищих навчальних закладів: Національному університеті «Одеська політехніка» та Одеському національному морському університеті.

Говорить, що цікавість до іноземних мов у нього була ще з дитинства. Тож після закінчення школи вирішив опановувати філологічну спеціальність в Українсько-німецькому навчально-науковому інституті Національного університету «Одеська політехніка». По цьому ж профілю до магістратури вступив до Одеського національного морського університету. А ось в магістратурі «Одеської політехніки» опановує спеціальність «інженерія програмного забезпечення».  «Там, де моє хобі, там мої дипломи», – з посмішкою відзначає молодий вчитель, зауважуючи, що дуже вдячний батькам за право вибору професії до душі та їх підтримку, хоча обоє батьків мають відношення до правоохоронної сфери.
Авангардівський ліцей для Олега Сергійовича став першою професійною сходинкою в педагогіці, хоча досвід викладання він вже мав, як репетитор. Але наголошує, що то інше. Адже люди, які приходять на приватні уроки – роблять це свідомо і намагаються поповнити свій багаж знань по максимуму. А ось школярів, у більшості своїй, доводиться мотивувати до навчання, оскільки вони ще не усвідомлюють наскільки це важливо.
Олег Сергійович зізнається, що перші два тижні на новій посаді йому дались важко, але він дуже вдячний колегам, які залюбки діляться досвідом, підтримують та мотивують. Така підтримка колективу є дуже цінною для молодих спеціалістів.

На відміну від Олега Сергійовича, інший його молодий колега Лев Васильович Лівінський,  має вже рік педагогічного досвіду роботи в Авангардівському ліцеї. Лев Васильович викладає інформатику, робототехніку та трудове навчання. Закінчив бакалаврат та магістратуру Національного університету «Одеська політехніка» за спеціальністю: «автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології». Зараз навчається в КЗВО «Одеська академія неперервної освіти Одеської обласної ради», що дозволить в подальшому викладати не лише в закладах загальної середньої освіти,  а й у вищих навчальних закладах.

З трьох предметів, які викладає Лев Васильович найбільш «близьким по духу» для нього є робототехніка, яка захоплювала його ще в університеті. Він був неодноразовим учасником і переможцем олімпіад з робототехніки, має досвід створення автономних роботів та досвід викладання цього предмета. І зараз своїми знаннями охоче ділиться з учнями Авангардівського ліцею.

Пригадує, як у травні 2022 року, вже під час повномасштабної війни, поєднував свою останню сесію в університеті із волонтерською діяльністю на складі з гуманітарною допомогою, яку сортували для наших військових та переселенців. По можливості продовжує волонтерську справу Лев Васильович і сьогодні.
Дуже радіє молодий вчитель відкриттю нового корпусу ліцею, сучасне технічне оснащення кабінетів якого дозволяє не лише зацікавити учнів, а й доступно донести інформацію, поєднуючи її з практикою. Радіє й тому, що зараз навчаються очно, бо вважає, що онлайн навчання впливає на якість освіти та дисципліну школярів. Говорить, що в нього склались дружні відносини з учнями, а це свідчить про довіру, яка є важливою складовою навчального процесу.

Мій співрозмовник в бесіді відзначає, що професія вчителя не втратила своєї поважності. «Коли ти йдеш по вулиці і з тобою з повагою вітаються діти та їх батьки, це дуже приємно, і в такі моменти ти в повній мірі усвідомлюєш наскільки бути вчителем почесно», – говорить Лев Васильович. В перспективі молодий педагог мріє ще й стати затребуваним програмістом-розробником. Багато займається самоосвітою. Розробляє програмне забезпечення для комп’ютерів та мобільних пристроїв. Зараз працює над створенням шкільного телеграм-боту, який має прискорити процес перевірки тестів. Від своєї роботи, зокрема і викладацької, Лев Васильович отримує велике задоволення, чого бажає й іншим колегам, а також наснаги та відчувати свою значимість у професії.

Велике задоволення від своєї роботи отримує й інший молодий спеціаліст Авангардівського ліцею – Ірина Олександрівна Терешатова, яка викладає фізичну культуру. Ірина Олександрівна закінчила бакалаврат та магістратуру  Навчально-наукового інституту фізичної культури, спорту та реабілітації Південноукраїнського національного педагогічного університету ім. К.Д. Ушинського. Цей вищий начальний заклад вибрала невипадково, адже з раннього дитинства займалась спортом, зокрема акробатикою, легкою атлетикою, танцями. Була активною учасницею та переможницею різних спортивних змагань. І хоча з 5 по 9 клас мріяла стати лікарем-хірургом, але з часом зрозуміла, що морально не готова до професії медика, а тому прийняла рішення присвятити себе спортивній сфері, а саме навчанню бути фізично здоровими. При цьому Ірина Олександрівна є гарним прикладом для наслідування: займається фітнесом, відвідує тренажерний зал, дотримується правильного харчування.

В Авангардівському ліцеї молодий педагог працює другий рік. Наголошує, що урок фізичної культури так само важливий, як будь-який інший, і нехтувати ним не слід. Бо фізична культура – це здоров’я та бадьорий настрій, тож заохочувати дітей займатись спортом вкрай необхідно. А тому намагається усіляко прищепити дітям любов до свого предмету, і зауважує, що їй це вдається: «Головне бути для своїх учнів прикладом. Разом з ними грати в спортивні ігри, робити руханку тощо. Тим паче зараз є така змога, бо навчаємось очно. У нас гарний спортивний зал, є де займатись фізичною культурою на свіжому повітрі. Я хочу заперечити міф про те, що діти не хочуть займатись спортом. Вони хочуть і роблять це із задоволенням. Просто їх потрібно до цього заохочувати», – розповідає педагог та бажає своїм колегам постійного професійного росту, бо, якщо ти сам розвиваєшся, то тобі є чому навчити дітей.

Наразі колектив Авнгардівького ліцею – це 106 професійних працівників, з яких 64 – педагоги. Директор навчального закладу Ганна Анатоліївна Марченко наголошує, що дуже пишається своїм колективом, який крокує в ногу з часом та постійно підвищує свій професійний рівень. А ще працівники гімназії встигають, окрім своїх основних завдань, займатися волонтерською діяльністю, всіляко підтримуючи наших захисників та захисниць, за що окрема подяка.

Щиро вітаємо освітян з нагоди професійного свята, яке цьогоріч припадає на 6 жовтня, та бажаємо і надалі залишатися такими енергійними, креативними, стресостійкими, мудрими та завзятими!

Світлана Дідух