Професія: жінка – поліцейський!

  Жінка ХХІ століття намагається ні в чому  не поступатися чоловікам та готова брати на себе будь-які обов`язки. Сучасна жінка – не тільки любляча мати, добра господиня, турботлива дружина, але й справжній професіонал своєї справи. Тим більше, якщо ця справа стосується роботи в поліції.

   Сьогодні в поліції несуть службу дуже багато представниць прекрасної статі. Кожен п`ятий співробітник МВС – жінка. Аналогічна ситуація в більшості країн світу.

  Жінки вже давно перестали вважати поліцейську професію чисто чоловічою і з успіхом реалізують себе на цій службі. Гарним тому прикладом є жителька Авангарду, завідувачка кафедри криміналістики і психології факультету підготовки фахівців для органів досудового розслідування Одеського державного університету внутрішніх справ, кандидатка юридичних наук, підполковник поліції Валентина Горошко, яка має за  тендітними плечима чималий досвід роботи у правоохоронній сфері, зокрема обіймала посади начальника слідчого відділу Хаджибеївського ВП Суворівського відділу поліції, Хмельницького ВП, Малиновського  та Приморського відділів поліції м. Одеса ГУНП в Одеській області.

–          Мої батьки були категорично проти такого вибору професії. Отож, свій професійний шлях я розпочинала, як бухгалтер та економіст, але розуміла, що моє покликання зовсім інше,  і воно таки перемогло, – розповідає Валентина Валентинівна, зауваживши, що зовсім не жалкує, що таки відстояла свою мрію носити поліцейську форму. 

–          Можливо хтось ще й досі вважає, що в поліції мають працювати суто чоловіки, але, на мою думку такий стереотип є застарілим. Адже, присвячуючи себе «чоловічій» професії, представниці слабкої статі в лавах правоохоронців працюють нарівні з чоловіками: нічні чергування з виїздами на місце злочину, затримання злочинців, допити. І з усім цим жінки-поліцейські здатні впоратись аж ніяк не гірше за своїх колег чоловічої статі. А ще жінки мають ряд особливих якостей – це підвищена відповідальність, дисципліна, жіноча інтуїція та мудрість. Безперечно, робота непроста, і не така романтична, як іноді її подають у кінострічках, але цікава, і вкрай важлива.

–          Викладаючи в Одеському державному університеті внутрішніх справ, своїм курсантам я завжди чесно розповідаю реальну картину того, до чого їм потрібно бути готовими. Однак, у більшості своїй наших курсантів це не лякає, адже, як правило, цю професію вони обирають усвідомлено.

–          Користуючись нагодою я хочу запросити молодь до нашого закладу вищої освіти, де вони зможуть здобути якісні фундаментальні знання. Відзначу, що навчання в Одеському державному університеті внутрішніх справ має ряд переваг, зокрема: можливість отримання вищої освіти за державним замовленням; гарантоване працевлаштування в підрозділах Національної поліції України; отримання грошового забезпечення протягом навчання; безкоштовне державне забезпечення форменим одягом; зарахування терміну навчання до вислуги років у Національній поліції України; забезпечення якісним безкоштовним харчуванням; можливість проживання у сучасних гуртожитках на період навчання; надання відстрочки від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання та на весь період служби в Національній поліції України; наявність сучасних навчальних полігонів та тирів; щорічний безкоштовний медичний огляд та лікування. Окрім цього, на курсантів поширюються норми соціального захисту поліцейських відповідно до Закону України «Про Національну поліцію», а після успішного завершення навчання курсанти отримують звання «лейтенант поліції».

–          Якщо когось зацікавить моє запрошення, то всю інформацію про наш заклад вищої освіти та про правила прийому документів для вступу можна знайти на офіційному сайті Одеського державного університету внутрішніх справ, або зателефонувавши до приймальної комісії : (048) 795-50-09.

–           Наразі, зауважу, що у нас серед курсантів чимало представниць прекрасної статі і вони, залюбки опановують обрану ними спеціальність, демонструють гарні аналітичні якості та старанність.

    Марина Лукі, курсантка 1-го курсу факультету підготовки фахівців для підрозділів превентивної діяльності Одеського державного університету внутрішніх справ:

–          У дитинстві я мріяла бути вчителем, але у підлітковому віці вирішила стати поліцейським. Мій вибір був свідомим, а вплинув на нього візит до нашого навчального закладу середньої освіти представників вишу, які розповіли нам про переваги навчання в університеті внутрішніх справ. І тоді я почала цікавитися, які саме документи потрібно подавати для вступу, з яких предметів я маю здати ЗНО та почала активно готуватися. Щоправда, батьки намагалися мене відмовити від такого вибору, адже вважали, що така професія є більше чоловічою, ніж жіночою, але я все таки відстояла своє рішення, і ось я курсантка 1 курсу факультету підготовки фахівців для підрозділів превентивної діяльності.

–          Навчатися в Одеському державному університеті внутрішніх справ мені подобається, хоча вимоги до навчання тут серйозні. У нас дуже сильний викладацький склад, який є не лише теоретиками, але й практиками, що вкрай важливо для підготовки професійних кадрів.

–           Загалом Одеський державний університет внутрішніх справ – це місце, в якому можна загартувати характер, стати сильнішим духом і більш дисциплінованим. Отож, хто дійсно вирішив присвятити своє життя роботі в поліції, я однозначно рекомендую наш вуз для вступу. І хочу порадити дівчатам не вагатися, якщо маєте бажання стати поліцейським. Ми живемо в сучасному світі, отож варто забувати про застарілі стереотипи, і власним прикладом доводити, що, і нам, жінкам, під силу впоратись із «чоловічими» професіями!

 Сюзанна Джамшид, курсантка 4-го курсу факультету підготовки фахівців для органів досудового розслідування:

–          У нашій родині не має правоохоронців, але про вибір якоїсь іншої професії навіть не задумувалась. Ще з дитинства я завжди була борцем за справедливість. А вже у більш свідомому віці почала намагатись аргументовано відстоювати свої права. Остаточно з вибором професії визначилась, навчаючись в старших класах, коли почали вивчати такий предмет, як «правознавство». Я зрозуміла, що мені подобається вивчати нормативно-правову базу, яка дозволяє більше знати про свої права, їх захист, тощо.

–          Батьки до мого професійного вибору віднеслись з повагою та весь час мене підтримували, і я їм за це вдячна.

  Наразі, моє навчання в Одеському державному університеті внутрішніх справ добігає кінця. Я отримала тут серйозний багаж знань, який обов`язково буду застосовувати в майбутній професії. Хочу висловити велику подяку нашому викладацькому складу за їх професіоналізм, за ті знання та навички, які ми здобули в закладі вищої освіти, завдяки їм. 

–           Сучасній молоді, яка хоче отримати гарну освіту та опанувати затребувану професію раджу вступати саме до Одеського державного університету внутрішніх справ. Впевнена, що вони не пожалкують. Особисто я задоволена своїм професійним вибором. І мене зовсім не лякає той факт, що дана професія ще й сьогодні у більшості людей асоціюється лише з чоловіками. Адже ми, жінки, не раз доводили на практиці, що можемо нарівні із сильною половиною людства долати різноманітні труднощі, бо ми не лише красиві, а ще наполегливі та цілеспрямовані!

Світлана Дідух