Належного користувача автотранспорту відтепер можна реєструвати онлайн

На сьогоднішній день у багатьох містах нашої країни вже запрацювала система автоматичної фотовідеофіксації порушень ПДР, і всі порушники незабаром розпочнуть отримувати адмінпостанови.

Але часто за кермом перебуває не власник транспортного засобу. Тож  у багатьох автовласників постає питання що робити якщо автівкою керує інша особа.

Відповідь: Призначити належного користувача, щоб у разі автоматичної фото- або відеофіксації порушень ПДР штрафи отримувала особа, яка користується автомобілем, а не його власник.

Належний користувач – це особа, яка на законних підставах користується транспортним засобом, що їй не належить. Можливість зазначати належного користувача транспортного засобу (ТЗ) стане в нагоді автомобілістам у зв’язку з появою нових правил та налагодженням системи фото- і відеофіксації та паркування. Адже нести відповідальність за свою поведінку на дорозі має безпосередньо водій авто, а не його власник (отримувати сповіщення про нові штрафи, сплачувати їх тощо).

Відомості про належного користувача до Єдиного державного реєстру транспортних засобів вносяться через:

1) територіальні органи з надання сервісних послуг МВС;

2) веб-додаток, розміщений на офіційному веб-сайті Головного сервісного центру МВС.

Сервісними центрами МВС відомості про належного користувача вносяться безоплатно за принципом екстериторіальності (незалежно від місцезнаходження або реєстрації місця проживання/перебування особи, реєстрації транспортного засобу).

Призначити належного користувача на авто можна також не виходячи з дому – онлайн.  В Електронному кабінеті водія є безкоштовна послуга «Керування належним користувачем». Онлайн-сервіс доступний на сайті e-driver.hsc.gov.ua та на Урядовому порталі kmu.gov.ua у розділі «Електронні послуги».

Електронна послуга «Керування належним користувачем» доступна для фізичних та юридичних осіб і є безкоштовною. На один транспортний засіб може бути призначено не більше одного належного користувача. Видалення призначеного належного користувача можливе власником ТЗ – за поданою заявою або автоматично, у разі закінчення терміну, на який був призначений належний користувач.

Стати належним користувачем може лише особа, яка є власником національного посвідчення водія або посвідчення водія іноземної держави, що відповідає вимогам Конвенції про дорожній рух 1968 року. У випадках, якщо підставою для належного користування є оформлення на особу тимчасового реєстраційного талона або призначення працівника належним користувачем безпосередньо керівником юридичної особи, послуга надається лише в територіальних сервісних центрах МВС і за умови присутності власника ТЗ та особи, яка планує стати належним користувачем.