Відділ соціальних послуг та соціального захисту населення Авангардівської селищної ради проходить тренінг- навчання “Сучасні підходи до адміністрування соціального захисту на рівні територіальних громад “

На Одещині впроваджують сучасні підходи соціального захисту на рівні територіальних громад. Сьогодні майже половина населення України отримує ті або інші види соціальної підтримки. Територіальні громади є базовою ланкою, яка має організувати роботу соціальної підтримки населення. Ключові освітні, соціальні, медичні, реабілітаційні послуги мають бути доступні за місцем проживання, кошти повинні потрапляли по адресу і дійсно підтримували тих, кому трудніше.

На Одещині відбувається регіональний он-лайн семінар-тренінг ІІІ етапу навчання “Сучасні підходи до адміністрування соціального захисту на рівні територіальних громад “.

У тренінгу беруть участь заступник Міністра соціальної політики – Віталій Музиченко, заступник голови Одеської обласної держадміністрації – Світлана Фабрикант, керівники та представники місцевої влади, спеціалісти підрозділів соціального захисту обласного і районного рівнів, територіальних громад, фахівці Міністерства соціальної політики, тренери Проєкту та більше ніж 200 учасників від 91 громади Одещини.

– В умовах децентралізації важливо опановувати сучасні підходи до адміністрування соціального захисту на рівні територіальних громад. Одеській області є чим пишатися, але є й чому повчитися. За період 9 місяців поточного року в області кількість електронних заяв сформованих в територіальних громадах становить 50 062, з них 28 290 з питань соціальних допомог, 7 602 з надання пільг, 14 170 по призначенню житлових субсидій, – розповіла у вітальному слові заступник голови Одеської ОДА Світлана Фабрикант, – Я сподіваюсь, що цей дводенний семінар – тренінг сприятиме підвищенню знань у професійній сфері, обміну досвідом та підвищенню ролі громад у ефективному забезпеченні соціальних потреб, що стане запорукою конструктивних змін на містах.

У перший день семінару-тренінгу в ході практичної частини представники Мінсоцполітики детально ознайомили учасників з особливостями використання Програмного комплексу “Інтегрована інформаційна система “Соціальна громада” під час формування електронних справ для надання соціальних допомог, пільг, субсидій.

Презентовано корисний досвід організації роботи з надання адміністративних послуг соціального характеру у Таірівській та Саф’янівській громадах Одеській області.Впродовж другого дня семінару-тренінгу на учасників очікує інформація про подальші теоретичні та практичні заняття з питань адміністрування соціальних послуг у громадах, організації виконання повноважень та функцій у сфері забезпечення прав дітей.

Разом із досвідченими тренерами Проекту будуть розглянуті навчальні кейси. Подібні навички дуже важливі в умовах децентралізації повноважень у сфері соціального захисту.

Довідково:

Міністерством соціальної політики України впроваджується проект „Модернізація системи соціальної підтримки населення України” за сприяння Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР).Метою проекту є покращення результатів діяльності системи соціальної допомоги та соціальних послуг в Україні для малозабезпечених сімей, що має бути досягнуто завдяки:- розширенню програми державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям для поліпшення доступу вкрай бідного населення до цієї програми;- підтримці заходів, спрямованих на підвищення ефективності адміністрування соціальних виплат та послуг шляхом:

а) підвищення ефективності роботи через запровадження інформаційної системи управління; вдосконалення запровадження державного контролю за дотриманням законодавства при наданні соціальної підтримки; та інтеграції даних про виплати і послуги в єдиній інформаційній системі управління, яка охоплюватиме усі місцеві органи та установи соціальної сфери;

б) поширенню сімейних форм виховання для дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також соціальній підтримці сімей з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах, для недопущення влаштування дітей у інтернатні заклади, попередження соціального сирітства та підвищення якості соціальних послуг, впровадження альтернативних форм опіки дітей та догляду дітей-інвалідів.

В рамках реалізації заходів проекту передбачається забезпечити розвиток інформаційно-комунікаційних технологій у сфері соціального захисту населення, побудова нової моделі надання соціальної підтримки населенню, реформування інституту соціального інспектора, виведення сімей із бідності та стимулювання їх до економічної незалежності, реформування дитячих інтернатних закладів, підвищення ролі громади у забезпеченні соціальних потреб та ін.

Проект сприятиме успішному проведенню соціальних реформ, які спрямовані на зменшення рівня бідності та підвищення соціальної захищеності найбільш уразливих верств населення, покращенню якості життя вразливих верств населення, що особливо важливо в умовах економічного сьогодення.