«Не зраджуючи клятві Гіппократа»

 Працювати у медичній галузі було важко завжди, але зараз, в умовах війни, мабуть, найважче. Однак наші медики, як і раніше, продовжують рятувати людські життя, лікувати, проводити профілактичну роботу, лишаючись вірними своєму професійному обов`язку. Ці люди гідні нашої вдячності за самовіддану працю, хоча не завжди ми говоримо їм про це, сприймаючи як належне, успіхи, одночасно, не забуваючи, покритикувати за невдачі.

 Не зважаючи на те, що в Україні триває війна, медична система в Авангардівській селищній територіальній громаді продовжує працювати злагоджено та ефективно, адаптувавшись до реалій сьогодення.

– На щастя нам вдалось зберегти наш дружний і професійний колектив майже у повному складі, що є вкрай важливо, враховуючи сьогоднішню ситуацію в країні. Звичайно, в перші дні повномасштабної війни всі ми були розгублені, налякані, хтось намагався вивезти своїх рідних у більш безпечне місце, але поверталися та продовжували виконувати свої професійні обов`язки, тим самим не зрадивши клятві Гіппократа, – розповідає директор КНП «Авангардівська АЗПСМ» Олександр Климчук. – Наразі, наш колектив складається з 58 осіб, з яких 17 лікарів, зокрема 12 лікарів загальної практики-сімейної медицини, 2 педіатри, акушер-гінеколог, рентгенолог та лікар ультразвукової діагностики. Окрім цього, у колективі 20 працівників середнього медичного персоналу та 5 осіб молодшого.

– Хочеться відзначити, що колектив у нас здебільшого молодий, майже жіночий, в якому працюють лише висококваліфіковані кадри, адже медперсонал медичних закладів нашої Громади постійно проходить курси підвищення кваліфікації й завжди активно бере участь у різних семінарах. Завдячуючи органам місцевого самоврядування, ми маємо все необхідне для надання якісних медичних послуг первинної медицини в усіх населених пунктах нашої Громади. Фінансове заохочення наших спеціалістів теж на досить високому рівні, адже зарплатня медичних працівників Авангардівської АЗПСМ є однією із найвищих в Одеській області.

– Хоча у нас й відносно спокійно, але ми готові до розвитку будь-яких надзвичайних подій. Маємо значний запас медикаментів, перев`язувального матеріалу тощо. У Прилиманській амбулаторії у перші ж дні війни був облаштований один із кабінетів всім необхідним для надання доопераційної допомоги. При необхідності до нашої команди медиків готовий приєднатися лікар-хірург, доктор медичних наук, професор Василь Васильович Міщенко, який проживає на території нашої Громади.

 Дбаємо про те, щоб якісну медичну допомогу отримували не лише жителі Авангардівської територіальної громади, а й внутрішньо переміщені особи, яким не обов`язково укладати декларацію із сімейним лікарем.

 Усі необхідні медичні послуги отримують і військовослужбовці, зокрема здійснюється своєчасне планове щеплення.

 Активно співпрацюємо з різними благодійними фондами та організаціями. Нещодавно отримали гуманітарну допомогу з Німеччини та Угорщини у вигляді ліків, виробів медичного призначення та засобів дитячої гігієни, – розповідає головний лікар.

 Зауважимо, що у травні поточного року було укладено тристоронню угоду про співпрацю між Авангардівською селищною радою, КНП «Авангардівська АЗПСМ» та приватним підприємством «Медичний центр «ІНТЕРНЕШЕНАЛ-МЕДІКАЛ». В рамках угоди передбачено надання КНП «Авангардівська АЗПСМ» гуманітарної допомоги: лікарських засобів, медичного інвентаря та апаратури. Окрім цього, у разі здійснення бойових дій на території Громади сторони можуть організувати на базі ПП «Медичний центр «ІНТЕРНЕШЕНАЛ-МЕДІКАЛ» додаткові місця для першої медичної допомоги чи проведення операцій. А в перспективі, після відкриття медичного центру, буде організовано систему знижок для жителів Авангардівської громади на узгоджений перелік послуг.

 Будівництво приватного медичного центру відбувається у селі Нова Долина за ініціативи президента Благодійного фонду розвитку та допомоги «Міжнародні горизонти» доктора медичних наук, професора Аліреза Пахлеванзаде, який також є керівником Міжнародного освітньо-наукового університету, ПО «Одеська міжнародна академія», ГО «Всесвітній реабілітаційний центр», Медичного центру «Студентська стоматологічна клініка», ПП «Амазон».

 Масштаби проєкту дійсно вражають. У просторих сучасних кабінетах медичного центру, оснащених найсучаснішим обладнанням, вестимуть прийом професійні досвідчені лікарі вузького профілю, зокрема терапевт, хірург, невропатолог, кардіолог, педіатр, офтальмолог, стоматолог, акушер-гінеколог, алерголог та інші спеціалісти.

 Проте, медичний центр – це лише частина великого проєкту, який втілює ось вже декілька років поспіль Аліреза Пахлеванзаде. Адже на цій території передбачений цілий науково-освітній комплекс, перлиною якого є Одеська міжнародна академія – заклад вищої освіти недержавної форми власності, створений наприкінці 2018 року небайдужими науковцями з метою розвитку науки та освіти, надання якісних освітніх послуг як громадянам України, так і іноземцям, які можуть опанувати одну із 18 лікарських спеціальностей, зокрема і лікаря ветеринарної медицини. Також академією започаткована низка освітніх курсів післядипломної та позашкільної освіти у різних сферах – від медицини до менеджменту і права.

 Освітня діяльність Одеської міжнародної академії здійснюється у суворій відповідальності до чинного законодавства про освіту, академія має дійсні ліцензії Міністерства освіти і науки, що дозволяють проводити освітню діяльність на належному рівні.

 У головній будівлі вищого навчального закладу розміщено 8 актових залів та 55 аудиторій, обладнаних за найсучаснішим словом техніки, з можливістю забезпечення дистанційного освітнього процесу та одночасним вміщенням 2100 здобувачів освіти.

 Серцем закладу є наукова бібліотека, фонд якої налічує 175 тисяч книг, посібників, а читальна зала може вмістити більше 80 чоловік. Враховуючи, що всі книги відцифровані, то скористатися ними можна й у віддаленому режимі.

 На території науково-освітнього комплексу передбачені комфортабельні місця для проживання викладачів та здобувачів освіти котеджного типу.

 Окрім медичного центру «ІНТЕРНЕШЕНАЛ-МЕДІКАЛ» спільно із Одеською міжнародною академією успішно функціонує цілий комплекс організацій, серед яких ПП «Амазон», Медичний центр «Студентська стоматологічна клініка», Міжнародний освітньо-науковий університет, ГО «Всесвітній реабілітаційний центр», Благодійний фонд розвитку та допомоги «Міжнародні горизонти», пріоритетним завданням яких є допомога Збройним силам України та громадянам, що постраждали внаслідок війни.

 Організаціями здійснюється як надання безпосередньої допомоги армії та військовим, так і їх навчання на безкоштовних курсах першої (невідкладної) медичної допомоги.

 Також забезпечується сприяння у наданні медикаментів громадянам з числа найуразливіших верств населення та ввезенні на територію України гуманітарної допомоги.

 Аліреза Пахлеванзаде залюбки ділиться своїми планами на майбутнє – їх багато, але, на жаль, через війну втілити все і відразу у життя поки що не має змоги. Але ми переконані, що це  тимчасово, і дуже скоро, після нашої перемоги, все задумане обов`язково вдасться реалізувати. Принаймні, ми щиро цього бажаємо!