Готуємось до зими в умовах війни

Опалювальний сезон цьогоріч стане найскладнішим за весь період незалежності, про заявляв і президент Володимир Зеленський і прем’єр Міністр Денис Шмигаль. З одного боку — воєнні дії, що спричинили масове руйнування об’єктів інфраструктури та житлового фонду. З іншого — тяжке соціальне й економічне становище держави та його населення. Крім того, не слід забувати про високу зношеність більшості об’єктів теплоенергетики, а також про погодні умови, які можуть бути не такими щадними, як минулої зими.

Тому людям варто утеплитися заздалегідь і це можна зробити бюджетним способом.

Утеплити вікна та двері

Через вікна в часи холодів втрачається від 20 відсотків тепла, тому їх слід утеплити в першу чергу. Двокамерні склопакети надійні в цьому сенсі, але не всі можуть їх купити. Але існують старі перевірені методи їх ущільнити.

Треба заклеїти вікна. Для цього можна використати старий папір, змочений мильним розчином. А ще краще – купити спеціальний скотч, поролоновий або гумовий ущільнювач. Тоді варто перевірити щілини там, де є стик з підвіконням, якщо вони є, то заклеїти силіконовим герметиком. Тоді наклеїти на скло теплозберігаючу плівку.

Утеплити двері можна, встановивши на нижню частину вхідних дверей спеціальну щітку. Тоді варто залити герметиком щілини між дверною коробкою та стінами.

Якщо є можливість, то можна встановити подвійні двері та стежити, щоб вони були зачинені. Так само слід пильнувати, щоб двері в під’їзд були зачинені.

Ще один спосіб утеплитися – батарея. Біля неї треба розчистити простір: прибрати меблі, підв’язати довгі штори.

Тепловідбиваючий екран можна поставити за батареєю. Таким чином вона буде гріти кімнату, а не стіну. Зробити екран можна із фольги.

Крім того, бойові дії можуть призвести до відключення зв’язку, світла, газу, тепло- і водопостачання, коли на вулиці – мінус 20 градусів. Крім «тривожної валізи», у якій мають бути документи, гроші і предмети першої необхідності для переходу в укриття, необхідно подбати і про речі, які до війни мали далеко не всі.

У першу чергу, слід запастися: водою, їжею, ліками, батарейками, ліхтариками, свічками та сірниками на випадок відключення електроенергії. Треба запастися теплим одягом, ковдрами, спальними мішками, парафіновими або газовими нагрівачами.

Дрова та буржуйки

Людям уже в цьому році доводилося обігрівати оселі буржуйками. Так було в Ірпені, Бучі та інших окупованих містах. Це відносно не дорогий та простий спосіб, який дозволить не замерзнути. Експлуатується буржуйка елементарно.

Щоправда, треба заздалегідь подбати про безпеку. Її ніколи не ставлять впритул до стіни або інших несучих конструкцій. На підлозі варто постелити металевий лист або поставити її на бетонну поверхню, щоб уникнути пожежі.

Паливом можуть бути дрова, вугілля, меблі, дерев’яні вікна та двері. Великий мінус буржуйки – вона споживає багато палива і не тримає тепло, але як тимчасовий захід в екстремальних умовах точно стане в пригоді.

Генератори – тимчасове рішення

Електроспоживання та опалення – питання номер один під час війни. Тимчасовим рішенням можуть стати дизельні або бензинові генератори. Однак на постійній основі користуватися ними дорого, а іноді неможливо.

Для тимчасового освітлення невеликого будинку можна використати генератор потужністю до 3 кВт, який за годину спалює близько літра палива.

Використовувати генератор у квартирі можливо, проте вкрай проблематично. Доведеться виділити окреме просторе приміщення з вентиляцією, оскільки пристрій виділяє токсичний чадний газ. Експерти радять встановлювати

Більшість цих порад не будуть актуальні після закінчення боїв, а поки влада радить готуватися до найважчого опалювального сезону самостійно. Як ми переживемо цю зиму – залежить від кожного з нас. Готуватися до холодів варто саме зараз.