Про особливості нового навчального року та плани щодо його старту і перебігу – розмова з начальником Відділу освіти, культури, молоді та спорту Авангардівської селищної ради Іриною Солотинською.

Незабаром стартує новий навчальний рік і вперше в нашій державі він розпочнеться у складних для освітян умовах воєнного стану.

Про особливості нового навчального року та плани щодо його старту і перебігу – розмова з начальником Відділу освіти, культури, молоді та спорту Авангардівської селищної ради Іриною Солотинською.

-Ірино Вікторівно, на жаль, війна в нашій країні триває, тож зараз всіх учасників учбового процесу турбує питання чи розпочнеться новий навчальний рік вчасно і яким саме буде формат його проведення?

– Це питання чи не найбільш обговорюване. І відповідь на нього чекають усі з нетерпінням, бо наразі час для нашої країни вкрай непростий. З початком агресії росії частина батьків відвезла своїх дітей в різні куточки світу та України задля безпечного перебування. Серед таких батьків є і педагогічні працівники. Тому початок навчального року ставить багато завдань перед нами. Можу сказати, що навчання однозначно розпочнеться з 1 вересня для всіх. Ми пропонуємо батькам різні варіанти здобуття освіти, постійно проводимо опитування. Як оптимальний варіант розглядаємо змішану форму навчання, тобто поєднання за можливості очного та дистанційного. Але в будь-якому разі вибір буде лише за батьками.

-Якою є готовність навчальних закладів Громади, враховуючи реалії сьогодення?

-Відповідно до розпорядження Авангардівського селищного голови була створена комісія з питань обстеження стану укриттів в закладах освіти. До складу комісії входили відповідні фахівці установ, організацій нашої Громади, а також представники Держпродспоживслужби, ДСНС, Національної поліції.

З 1 вересня рекомендовані як найпростіші укриття в трьох закладах загальної середньої освіти нашої Громади, де можна розглядати змішану форму навчання. Один ЗЗСО 100% буде працювати лише дистанційно.

Шо стосується закладів дошкільної освіти, то серед трьох ЗДО укриття, яке відповідає усім вимогам найпростішого є лише в одному. Тому саме в цьому закладі запрацюють чергові групи для дітей, батьки яких офіційно працюють, внутрішньо переміщених осіб та дітей військовослужбовців. Дана категорія дітей буде охоплена з усіх садочків.

-Чи вдалося зберегти педагогічні колективи навчальних закладів Громади в умовах війни?

-Як я вже раніше говорила, частина педагогічних працівників теж виїхали за межі країни, і не всі з них повернулись. Однак у них буде можливість працювати дистанційно. Але у зв`язку з тим, що ми кожного року маємо великий набір першокласників, то відповідно, потреба у викладачах початкової освіти зростає теж. На жаль, ми маємо вакансії й інших вчителів, зокрема точного циклу.

-Ваші побажання до навчального року?

-Впевнена, що зараз у кожного з нас єдине бажання – це Перемога та Мирне Небо. А для цього всі повинні бути здорові. Учням хочу побажати якомога більше черпати знань якою б не була форма навчання. А батькам, звичайно, терпіння і розуміння, що разом з вчителями вони можуть творити дива. Це все тимчасово. А після нашої Перемоги ми надолужимо темп в очному форматі. І все буде Україна!

Світлана Дідух “Сучасний Авангард”