RASFF: небезпечні органічні чіпси

RASFF: небезпечні органічні чіпси

На адресу Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області надійшло інформаційне повідомлення системи швидкого реагування по харчових продуктах та кормах (RASFF) від 29 липня 2022 року №2022.3840-fup 78 щодо виявлення тропанових алкалоїдів у кукурудзяних чіпсах.

Вони експортувалися з Німеччини (виробник: Alnatura Produktions – und Handels GmbH, Germany) в Україну (отримувач: ТОВ «Бюро вин», вул. Мечнікова, 9, м. Київ, 01021; ТОВ «ТС Плюс», вул. Краснова, 27, м. Київ, 03115). 

Попереджаємо щодо можливості реалізації цих чіпсів на території Одеської області та звертаємося до операторів з вимогою вилучити вказаний продукт з обігу, повідомивши про це Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області.

Довідково

Тропанові алкалоїди – природні сполуки, що містяться, зокрема у блекоті, тернині та пасльоні. Можуть призвести до тимчасових проблем зі здоров’ям, як-от сонливість, головний біль і нудота. Це не є небезпечним для життя, проте протягом певного часу може викликати сильний дискомфорт.

Європейська система швидкого оповіщення про харчові продукти і корми (Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF) – система швидкого обміну інформацією щодо наявності ризику для здоров’я людини, пов’язаного з харчовими продуктами і кормами.