Новодолинській школі – 45. Багато це чи мало? З погляду історії – то лише мить, для навчального закладу – це пора розквіту, це сотні випускників, людських доль та безліч проведених занять.

Новодолинській школі – 45. Багато це чи мало? З погляду історії – то лише мить, для навчального закладу – це пора розквіту, це сотні випускників, людських доль та безліч проведених занять.

Школа – це не лише стіни, а насамперед – пам`ять, традиції наступних поколінь. І цього у Новодолинського навчального закладу не відібрати. Адже він багатий своєю історією, поколіннями мудрих педагогів і вдячними за науку випускниками.

На початку 70-х років у селі була лише старенька початкова школа. Середню освіту діти отримували в селі Мала Долина, куди кожного ранку виїжджав колгоспний автобус. Звичайно, що це було не дуже зручно і для дітей, і для батьків.

Тож гостро постало питання будівництва власного навчального закладу в селі. Втілити мрію новодолинців у життя вдалось за кошти колгоспу ім. Фрунзе, який на той час очолював Каранфілов Микола Іванович.

Новенька двоповерхова восьмирічна школа гостинно відчинила свої двері 25 жовтня 1977 року. Поріг школи переступило 60 учнів всіх класів, яких навчали вісім педагогів. Першим директором школи був Нужа Михайло Григорович – вчитель історії, чуйна, добра людина, яка добре знала свою справу.

В 1991 році школа перейшла на українську мову викладання, а у 1997 – набула статусу загальноосвітньої. За цей час Новодолинська школа випустила у самостійне життя 363 учні, які отримали повну загальну середню освіти, з них 7 золотих та 6 срібних медалістів.

Зауважимо, що у 2020 році навчальний заклад отримав статус ліцею. Нові зміни приніс і 2021-2022 навчальний рік, а саме автономію згідно до вимог Закону України «Про освіту», яка надала можливість самостійно здійснювати свою діяльність: фінансово-господарську, освітню.

Очолює заклад  другий рік Климюк Наталія Троянівна, яка є випускницею Новодолинського  навчального закладу. Наталія Троянівна зізнається, що бути педагогом мріяла ще з дитинства. Вважає, що важливу роль у виборі професії відіграла її вчителька початкових класів Прокопова Галина Іванівна, яка завжди знаходила професійний підхід до своїх учнів. До речі, Галина Іванівна викладає в школі й сьогодні, віддаючи своє серце дітям вже  41 рік. Тож закінчивши школу та отримавши середню спеціальну, а згодом вищу освіту, Наталія Троянівна в 2004 році повернулася в стіни рідної школи вчителем початкових класів, аби вже самій викладати. І ось вже 19 років не зраджує сфері освіти та залюбки розповідає про свій колектив.

Зараз навчально-виховний процес в школі забезпечують 33 вчителі, з яких 9 мають звання «Старший вчитель», 20 – вищу кваліфікаційну категорію. Також є вчителі першої та другої кваліфікаційної категорії, вчителі-методисти та спеціалісти. Про чистоту, порядок і затишок навчального закладу дбають 19 технічних працівників. Здобувачами загальної середньої освіти в 2022-2023 навчальному році є 484 учні. Навчання відбувається за змішаною формою у дві зміни.

У педагогічному колективі є як молоді спеціалісти, так і вчителі з чималим професійним досвідом, яким залюбки діляться зі своїми молодшими колегами. Окрім Прокопової Галини Іванівни, у навчальному закладі працює ще один педагог, якого по праву можна вважати старожилом школи, – це вчитель початкових класів Буга Надія Павлівна, яка навчила та виховала не одне покоління односельців, адже за її плечима 39  років вчительського стажу.

Безперечно, гордістю школи є її випускники, серед яких чимало відомих особистостей, в тому числі й  іменитих спортсменів, зокрема Юлія Паратова, Оксана Вронська, Марина Кішмар, Дмитро Сторощук.

Відмітимо, що Юлія Паратова та Оксана Вронська зараз у стінах рідної школи викладають фізичне виховання та діляться своїм спортивним досвідом із підростаючим поколінням.

-У нас дуже гарний, дружній та креативний колектив. Ми всі – команда однодумців. Тож працюється мені тут легко. Поруч і мої наставники, які мене вчили, і колеги, з якими я пропрацювала багато років. Відтак, постійно відчуваю підтримку, а це надає сил та натхнення, – розповідає Наталія Троянівна.

-За останній період нам вдалося чимало зробити. У минулому році ми остаточно закрили питання по харчуванню дітей. Завдяки керівництву Громади учні школи мають змогу отримувати повноцінне харчування у гарній сучасній їдальні, яка оснащена всім необхідним та знаходиться поруч із навчальним закладом.

Встановили відеоспостереження – зовнішнє та внутрішнє, що на сьогоднішній день в цілях безпеки наших дітей є вкрай важливим. До війни були розпочаті роботи з реконструкції школи. Дещо із запланованого ми встигли зробити, але лише частково. А тому з нетерпінням чекаємо перемоги, аби реалізувати наші плани до кінця. Сподіваємось завершити й облаштування шкільного багатофункціонального спортивного майданчика, готовність якого 85%.

Наш колектив з перших днів повномасштабної війни долучився до волонтерського руху і намагається усіляко підтримувати наших захисників і захисниць: плетемо маскувальні сітки, готуємо випічку, влаштовуємо благодійні акції, вилучені кошти з яких передаємо на потреби ЗСУ. Учні підтримують наших військових зворушливими листами, патріотичними малюнками та власноруч зробленими оберегами. Не залишаються осторонь і батьки, доєднуються до благодійних ярмарків та акцій.

Не можу не відзначити і наш прес-центр, який розпочав роботу восени минулого року в нашій школі, завдяки ініціативі випускниці Новодолинського ліцею Анастасії Чорноморець, яка опановує професію журналіста в Одеському національному університеті ім. І.І. Мечникова і залюбки ділиться своїми знаннями та досвідом із командою однодумців. Тож ми маємо власну газету, на сторінках якої завжди можна знайти багато чого цікавого, і не лише про шкільне життя. Адже команда прес-центру до підготовки  кожного номеру відноситься вкрай відповідально. Зараз команда прес-центру допомагає педагогічному колективу із підготовкою заходів різного напрямку, які будуть присвячені ювілейній даті нашого навчального закладу.

Шкода, що через війну в нашій країні ми не зможемо відзначити ювілей школи в урочистій обстановці, із гостями. Але ми обов`язково влаштуємо свято після нашої перемоги. А поки плануємо ряд заходів: фотопрезентацію школи із залученням архівних фотографій; фотосесію для вчителів та учнів, челендж «Привітай школу» та ряд інших. Звичайно, що більшість із них відбудуться в онлайн-форматі. Однак, ювілейна дата рідної школи не залишиться поза увагою.

З вірою у найближчу Перемогу хочу побажати нашому навчальному закладу процвітання, а всім нам – неймовірних успіхів, сміливих та креативних ідей, блискучих перспектив, незмінної удачі та впевненого погляду в майбутнє. Нехай кожен день буде по справжньому щасливий і збереже пам`ять про шкільні роки на все життя!» – на оптимістичній ноті завершує розповідь директор закладу-ювіляру.

Світлана Дідух