Управління – не утримання. Про обслуговування житлового фонду багатоквартирних будинків

Так вже повелося, що жителі приватного сектору, не сподіваючись на когось, усі проблеми, пов`язані з обслуговуванням та утриманням власного житла, вирішують самотужки, натомість мешанці багатоповерхівок у більшості своїй звикли дбати лише про власні квартири, вважаючи, що все майно, яке знаходиться за її порогом, має обслуговуватись ким завгодно, але не ними, хоча насправді це не так.

Якщо ви поглянете у свої свідоцтва на право власності, то знайдете там посвідчення власності лише на квартиру. А як же горища, покрівлі, підвали, мережі? Це майно у законодавстві визначається як спільна власність власників квартир. Що «нагороджує» вас поряд зі статусом «власник квартири» ще одним – «співвласник багатоквартирного будинку». Складові такого спільного майна нерозривно пов’язані й одна без одної не функціонуватимуть.

Тож, якщо є майно, то відповідно є і витрати на його утримання. Витрати на утримання майна закономірно несе його власник, а у випадку спільного майна – його співвласники. Саме співвласники, а не держава, місцева влада чи житлово-комунальне підприємство.

Раніше про все це мало хто із господарів квартир задумувався, адже жителі Громади, зокрема Авангарду, вже звикли, що про комфорт в їхніх багатоквартирних будинках дбає місцева влада.

За останні десять років в будинках, які перебували на балансі селищної ради, були проведені капітальні ремонти покрівель та під`їздів, утеплені фасади тощо. Відтак, все це сприймалось як належне. А тому, коли виникала чергова проблема ніхто із власників квартир не поспішав брати на себе зобов`язання та її вирішувати, натомість чекали, що це зробить селищна рада, бюджет якої не безмежний, особливо під час війни.

Врегулювати питання обслуговування житлового фонду покликаний Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», розроблений для ефективної експлуатації та утримання спільного майна багатоквартирних будинків альтернативними методами управління, який набув чинності з 1 липня 2016 року.

Відповідно до Закону співвласники багатоквартирних будинків зобов`язані забезпечувати технічне обслуговування й, у разі необхідності, проводити поточний та капітальні ремонти спільного майна багатоквартирного будинку; забезпечувати додержання вимог житлового і містобудівного законодавства щодо проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення приміщень або їхніх частин; забезпечувати огляд і періодичне обстеження прийнятого в експлуатацію в установленому законодавством порядку багатоквартирного будинку протягом усього його життєвого циклу та нести відповідальність за неналежну експлуатацію згідно із Законом, своєчасно сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги та інше.

Однак, незважаючи на дію Законів України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» та «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», згідно яким жителі багатоповерхівок нашої Громади вже давно мали б самостійно визначитись із формою управління для забезпечення належного технічного обслуговування своїх будинків, вони продовжували дотримуватись суто споживацьких стереотипів, чекаючи, що всі їх проблеми вирішить місцева влада.

А тому співвласники багатоквартирних будинків, які не визначилися з формою управління, не залишили органам місцевого самоврядування іншого виходу, як обрати для них на конкурсній основі управлінську компанію, яка  забезпечуватиме належне технічне обслуговування їхнього спільного майна та прибудинкової території за поданими на конкурс  своїми визначеними цінами для кожного багатоквартирного будинку.

За результатами засідання конкурсної комісії з призначення управителів багатоквартирних будинків на території Авангардівської селищної ради рішенням виконавчого комітету Авангардівської селищної ради були призначені два управителі – житлово-комунальне підприємство «Драгнава», яке здійснюватиме управління багатоквартирними будинками в смт Авангард і с. Прилиманське та комунальне підприємство «Хлібодарське виробниче управління житлово-комунального господарства» (смт Хлібодарське). Тож нині багатоквартирними будинками, співвласникам яких не вистачило снаги на самовизначення, управлятимуть ці два підприємства. Тривалість дії договору із управителями – один рік.

Перелік послуг, які надаватимуть управителі: утримання спільного майна багатоквартирного будинку та прибудинкової території, в тому числі: прибирання прибудинкової території, технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем (холодного водопостачання, водовідведення), дератизація, дезінсекція, обслуговування димових та вентиляційних каналів, технічне обслуговування мереж електропостачання та електрообладнання (під`їзного освітлення), прибирання і вивезення снігу, посипання протиожеледними сумішами частини прибудинкової території, призначеної для проходу та проїзду, прибирання приміщень загального користування (підвалів); поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку; енергопостачання спільного майна багатоквартирного будинку, в тому числі: освітлення місць загального користування, підвалів, підкачування води.

Після офіційного призначення управителів, жителів багатоквартирних будинків чекає і нова ціна на послугу з управління багатоквартирним будинком. Ціни для багатоквартирних будинків різняться, адже залежать від особливостей кожного будинку.

Наголосимо, що відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» у разі визначення управителя органом місцевого самоврядування на конкурсній основі, ціна послуг визначається на рівні ціни, запропонованої в конкурсній пропозиції переможцем конкурсу.

Ціна на послугу з управління багатоквартирним будинком визначається із техніко-економічного обгрунтування всіх витрат передбачених для забезпечення належного утримання спільного майна багатоквартирного будинку та обов`язкового переліку послуг з утримання багатоквартирного будинку.

Для порівняння відмітимо, що ціна послуги за утримання багатоквартирних будинків та прибудинкових територій в ЖК «Артвіль» становить 9,80 грн за 1 кв. м.; ЖК «7 небо» – 5-7 грн; ЖК «Озерки» – 5,90 грн; ЖК «Австрійський» – 16,30 грн.

Тож ціни на послуги призначених управителів не є завищеними і відповідають ринковим умовам. І ще раз наголосимо, що вони не встановлені селищною радою чи її структурними підрозділами, а визначено на конкурсній основі і є економічно обгрунтованими.

Додатково звертаємо вашу увагу, що прийнятий Верховною Радою України Закон щодо мораторію на підвищення цін (тарифів) на ринку природного газу та у сфері теплопостачання не розповсюджується на встановлення ціни на послуги   управителів багатоквартирними будинками.

Оскільки цим документом забороняється підвищувати тарифи для всіх категорій споживачів виключно на послуги з розподілу природного газу; теплову енергію (її виробництво, транспортування та постачання) й послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води. Отже, саме час брати на себе відповідальність, а не шукати винних у ситуації, що склалася.

Жителі, які ще не уклали договори з управителями мають це зробити до 1 листопада. Безперечно, зараз дуже важко, але всім. Сьогодні наші основні зусилля спрямовано на боротьбу з агресором – російською федерацією, на підтримку військових, незахищених верств населення нашої Громади та внутрішньо переміщених осіб.

Через воєнний стан в країні чимало підприємств припинили свою діяльність, а відповідно не сплачують податки, які б йшли до бюджету. Але при цьому ми продовжуємо надавати освітні, соціальні послуги, будувати важливі об`єкти критичної інфраструктури.

Адже зараз як ніколи ми маємо бути свідомими, і робити все від нас залежне, аби забезпечити надійний тил, зокрема сплачувати податки, своєчасно розраховуватись за комунальні послуги, щоб не накопичувати величезні борги, бо їх все рівно доведеться оплачувати.

Попереду опалювальний сезон, і яким він буде багато в чому залежить саме від нас, від нашої відповідальності та свідомості!

Ми впораємось із усіма труднощами, але, якщо будемо долати їх разом!