Вшановуємо пам`ять жертв Голодомору 1932-1933 і масових штучних голодів 1921-1923 і 1946-1947 років.

Щороку в четверту суботу листопада вшановуємо пам`ять жертв Голодомору 1932-1933 і масових штучних голодів 1921-1923 і 1946-1947 років. Цьогоріч пам`ятна дата припадає на 26 листопада.

В Громаді пройшли мітинги пам’яті до Дня пам‘яті жертв Голодомору і покладання квітів.

Цього року ми вшановуємо жертв сталінського геноциду в умовах повномасштабної війни росії проти України. Через дев`ять десятиліть після Голодомору-геноциду проти українців знову застосовують геноцидні практики.

У нинішній війні росія переслідує ту саму мету, що й під час Голодомору 1932-1933 років – знищення української ідентичності та української нації, позбавлення нас права на самовизначення та самостійний розвиток.

Геноцид українства в умовах нинішньої російсько-української війни через штучне створення голоду проявляється не тільки в блокуванні продовольчої допомоги оточеним населеним пунктам, а й у перешкоджанні своєчасно засівати поля, які свідомо знищуються бойовими діями окупанта. Ворог обстрілює агропромислові підприємства, підриває сільськогосподарську техніку, мінує наш чорнозем.

А це вже не тільки геноцид українства, це покарання для всього світу, який сьогодні підтримує Україну, бо незасіяні наші поля – це недоодержаний хліб та інші продукти, якими ми ділимося як визнана світова житниця.

“Трагічні події та злочини, які розгортаються на наших очах, з усією наочністю демонструють: жива пам`ять надзвичайно важлива; ті, хто чинить злочини проти людства, мають бути засуджені світовою спільнотою, а жертви – вшановані.

В умовах повномасштабної війни однин із можливих способів вшанувати пам`ять убитих голодом – долучитися до вже традиційної акції «Запали свічку пам`яті» сьогодні о 16.00 та закликати українців по всьому світу і громадян інших держав засвітити вогники у вікнах як вияв скорботи за загиблими, віри в перемогу України й готовності докласти зусиль, щоб геноциди не повторювалися.” – звернувся до присутніх Авангардівський селищний голова Сергій Хрустовський під час покладання квітів пам’ятнику жертвам Голодомору в Авангарді.