На життєвому календарі 95-та весна!

 Життя – це мить, і водночас ціла вічність дарована Богом. Саме так про свій життєвий шлях може сказати Кучинова Капітоліна Олексіївна, жителька села Нова Долина, яка сьогодні відзначає свій 95-й день народження.

 На долю довгожительки випало чимало випробувань: воєнне лихоліття, післявоєнна розруха, втрата найрідніших людей, важка хвороба, яку подолала.  Відтак, які б труднощі не готувало життя жінці, вона завжди приймала їх стійко.

 Народилася Капітоліна Олексіївна в селищі Дароватка Костромської області в багатодітній родині, тож батькам доводилось багато працювати, аби прогодувати дітей.

 Під час Другої Світової війни батько та брат Капітоліни Олексіївни стали на захист країни від ворога. На жаль, брат Мітя загинув на фронті майже відразу. А ось батько Олексій Дмитрович пройшов усю війну. Лише при кінці отримав серйозне поранення та був комісований.

 Сама ж Капітоліна Олексіївна під час війни була в бабусі у Сибіру, куди відправила її мати. Закінчила там курси медичних сестер та влаштувалась санітаркою до лікарні, де виходжувала поранених бійців. Після війни  працювала медичною сестрою в дитячому садочку. З часом зустріла своє кохання – Павла Олександровича. Одружившись молода сім`я переїхала до міста Шар`я Костромської області, де й народилися їхні діти – син Юрій та дочка Лариса.

 В 1972 році родина Кучинових переїжджає до України, а саме в село Нова Долина, поближче до родичів. По приїзді жінка йде працювати у дошкільний навчальний заклад медичною сестрою, а чоловік влаштовується в колгосп імені Фрунзе трактористом. Так, як переїхали навесні, то дочка Лариса, яка навчалась у сьомому класі, встигає підготуватись до екзаменів та здає їх тут.  А ось син Юрій залишився в Шар`ї, щоб закінчити 10-й випускний клас. І лише після закінчення школи переїхав до Нової Долини. Вже тоді Юрій досить активно займається спортом. Його приваблює важка атлетика, яка стає для юнака не просто захопленням, а сенсом його життя.

 Сьогодні Кучинов Юрій Павлович є досить відомою та шанованою людиною:  заслужений тренер України, єдиний в історії одеського спорту, хто брав участь в шести Олімпійських іграх. Розпочинав свою тренерську кар`єру в 1981 році  тренером-викладачем, очоливши організовану в Новій Долині секцію важкої атлетики при спортивному товаристві «Колос». Серед його вихованців заслужені майстри спорту України – срібний призер Олімпійських ігор Ігор Разорьонов, бронзова призерка Олімпійських ігор Юлія Паратова, чемпіон світу Руслан Савченко, багаторазові призерки чемпіонату Європи, учасниці Олімпійських ігор Юлія Довгаль та Анастасія Лисенко, а також майстри спорту України міжнародного класу – Ара Варданян та Олексій Колокольцев.

 Капітоліна Олексіївна дуже пишається своїми дітьми, бо вони виросли гарними людьми, яких поважають у селі та за його межами. Так, її дочка, Лариса Павлівна, в Новій Долині теж людина відома. Була депутатом та членом виконавчого комітету Новодолинської сільської ради. З початком повномасштабної війни активно долучилась до волонтерської діяльності. Наразі, Капітоліна Олексіївна має дві онучки Ірину та Олену й троє правнуків Анастасію, Кирила та Матвія, які є її гордістю. Вони не забувають про свою дорогу довгожительку, приїжджають до неї у гості та не дають сумувати.

 Попри всі негаразди, які довелось пережити, жінка каже, що дуже щаслива, адже оточена турботою та любов`ю дітей, онуків і правнуків. Єдине, що  засмучує Капітоліну Олексіївну – це те, що на її долю знову випало випробування війною, однак налаштована лише на нашу перемогу й впевнена, що це буде скоро.

 Незважаючи на свій поважний вік, ювілярка зберегла життєву мудрість, вражає своїм оптимізмом, щирістю та гостинністю. Тож дуже зраділа бажаним гостям, зокрема Авангардівському селищному голові Сергію Хрустовському та старості Новодолинського старостинського округу Костянтину Ковальову, які завітали привітати довгожительку з ювілейною датою.  

 На питання про секрет довголіття Капітоліна Олексіївна відповідає: «Менше байдикувати, більше рухатися та працювати!», а потім з посмішкою додає, що треба жити по совісті та залишатися завжди оптимістом. А головне – мати сенс життя. Для неї таким сенсом є її велика та дружна родина.

Бажаємо Капітоліні Олексіївні міцного здоров`я, аби в родинному колі з усмішкою, наснагою та оптимізмом зустріти ще не один день народження!

 Світлана Дідух