Завжди бути першими – девіз Авангардівської громади, яка днями приймала голів громад Одеського району

Вже традиційна зустріч громад з представниками Програми «U-LEAD з Європою» відбувалася на території громади, розташованої біля обласного центру міста Одеси. Які плюси і мінуси цього сусідства в мирні та повоєнні часи? Як громаді вдається залучати гранти та донорські проєкти, будувати нові об’єкти та давати раду старим будівлям – ділилася досвідом команда Авангарда.

Голова громади Сергій Хрустовський пригадав, скільки зусиль було прикладено для створення об’єднаної громади, які перепони створювалися на рівному місті і як зараз жителі спостерігають результати децентралізації: нові школи, дитячий садок, Центр безпеки громадян, сучасні амбулаторія та спортивні майданчики.

Реалії сьогодення вимагають вже інших підходів до проєктів, переважно з точки зору безпеки та захисту мешканців громади, і тут вже громада активно обладнує та будує укриття, поповнює парк комунальної техніки.

Оксана Вітвіцька, начальник відділу ЦНАП, поділилась з учасниками досвідом співпраці з U-LEAD щодо створення та будівництва ЦНАП в громаді. Ірина Солотинська, начальниця відділу освіти, культури, молоді та спорту, розповіла про співпрацю з Проєктом DECIDE щодо підтримки закладів освіти. Артем Сирітка та Юлія Слободянюк розповіли про участь у «Надзвичайній кредитній програмі з відновлення України», яка фінансується Європейським інвестиційним банком.

Представники регіонального офісу U-LEAD в Одеській області, Юлія Молодожен, Оксана Гуненкова та Ольга Тодорова, розповіли про можливі напрямки підтримки громад з боку програми: про навчально-консультативні заходи для громад, міжнародну співпрацю з муніципалітетами, локальні субсидії та обмінні візити в межах України.

Потім учасники заходу мали можливість відвідати комунальні заклади громади, про які йшлося під час заходу.

Повідомляє ULEAD з Європою в Одеській області