Цьогоріч селище Авангард відзначає свою 96 річницю!

Цьогоріч селище Авангард відзначає свою 96 річницю. Адже відправним моментом, який відіграв ключову роль в утворенні й розвитку сучасного селища, цілком обґрунтовано прийнято вважати заснування на цих землях у 1928 році підсобного господарства робітників м. Одеси, що згодом дістане назву радгосп «Авангард» (теперішнє ТОВ «Авангард –Д»).

Ним не один десяток років вправно керував Віктор Леонтійович Добрянський, який доклав чимало зусиль та фінансової підтримки, щоб в маленьке селище прийшла справжня цивілізація, починаючи з прокладання доріг та водогону, закінчуючи газифікацією населеного пункту та будівництвом соціально важливих об’єктів.

Юридично історія селища починається 1995 року, коли у квітні президія Верховної Ради України прийняла постанову про присвоєння населеному пункту, а точніше житловому масиву радгоспу «Авангард», найменування селище міського типу Авангард.

Відтоді селище зазнало чимало змін, зокрема, починаючи з 2017 року є центром Авангардівської об’єднаної територіальної громади, створеної в рамках реформи децентралізації, яка відкрила нові можливості для стрімкого розвитку громади, хоча слід зазначити, що і до цього Авангард був досить самодостатнім населеним пунктом.

Сучасний Авангард – це квітуче, затишне та гостинне селище, яке стрімко розвивається та оновлюється, що сприяє швидкому приросту жителів, а це в свою чергу дає можливість Авангарду претендувати на статус міста відповідно до Закону України «Про порядок вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою», який набув чинності 26 січня 2024 року.

Відтак, ми є свідками та творцями нової сторінки історії Авангарду. Адже статус міста розширює перспективи розвитку населеного пункту, зокрема однією із переваг є те, що міста володіють більш привабливим іміджем, який може привернути залучення зовнішніх та внутрішніх інвестицій у більш високих показниках, ніж імідж сільського населеного пункту.

Тож, будемо сподіватися, що в наступному році Авангард відзначатиме свій День народження у новому статусі, а поки що продовжуємо працювати на благо громади, примножуючи її здобутки та досягнення.

В селищі щоденно ведуться роботи, спрямовані на соціально-економічний розвиток та покращення рівня життя мешканців. Велика увага приділяється безпеці громадян, особливо зараз, коли в країні третій рік триває повномасштабна війна.

І, як би важко сьогодні не було, Авангардівська громада продовжує рухатися вперед та по можливості втілювати в життя соціально важливі проєкти. Так, на початку 2024 року на території Авангардівської громади було відкрито відразу два заклади освіти: новозбудований корпус Авангардівської гімназії та філію ЗЗСО «Прилиманський ліцей» на житловому масиві «Сьоме небо», оскільки наші діти заслуговують на те, щоб отримувати освіту в гарних, безпечних та якісних умовах всупереч усьому.

Завершено будівництво споруди цивільного захисту на території ЗДО «Мадагаскар» (ЖМ «Сьоме небо»), що дозволило 150 діткам відвідувати садок.

Маємо ще одну гарну новину. Авангардівська територіальна громада вже третій рік поспіль стає переможцем у швейцарсько-українському проєкті DESIDE Summer Clubs «Ми вдома в Україні» й знову отримала грант на організацію освітньо-розважального табору для дітей з числа внутрішньо переміщених осіб та дітей громади пільгової категорії.

Вже розпочато організацію літніх таборів, де діти цікаво та з користю проведуть своє дозвілля.

В рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України, Відділом капітального будівництва, житлово-комунального господарства, комунального майна Авангардівської селищної ради виконуються будівельні роботи по об’єкту «Будівництво адміністративно-господарських споруд комунального закладу «Центр безпеки громадян».

Це перший проєкт на території громади, який фінансується за кошти Європейського інвестиційного банку, у рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України. Технічний супровід реалізації проєкту здійснюється командою підтримки UNDP Ukraine / ПРООН в Україні. Збільшення потужностей Центру безпеки громадян дозволить швидше реагувати на надзвичайні події, що є вкрай важливим у наш час.

Безперечно, що серед пріоритетних завдань сьогодення є підтримка та усіляка допомога ЗСУ, а також внутрішньо переміщеним особам і жителям, які опинилися у скрутних життєвих обставинах або потребують соціального захисту.

Ми всі зараз об`єднані єдиною метою – вистояти та перемогти. Тож тримаємось і робимо все можливе заради Перемоги!

Світлана Дідух