RASFF: етиленоксид у добавці, що додавалась у морозиво

До Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області надійшло інформаційне повідомлення системи швидкого реагування по харчових продуктах та кормах (RASFF) від 12 липня 2022 року №2022.4027 – fup 10 щодо виявлення етиленоксиду у ванільному морозиві. Воно експортувалося з Франції (виробник: Häagen-Dazs, France) в Україну (оптовий продавець: ТОВ “Сільпо Фуд”, вул. Гоголівська, 1а, с. Квітневе, Київська область, 074081).

Попереджаємо щодо можливості реалізації морозива на території регіону, а також доводимо до відома місцевих операторів ринку про необхідність вилучити його з обігу та письмово проінформувати про виявлену невідповідність Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області.

Довідково

Етиленоксид – безбарвний газ (C2H4O). При вдиханні виникає гостре отруєння, результатом якого є нудота, блювання, неврологічні захворювання, бронхіт тощо. Контакт зі шкірою або слизовою оболонкою очей викликає подразнення. Тривалий контакт з EtO може призвести до порушень діяльності мозку та нервової системи.

Відповідно до Закону «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку зобов’язані вилучати і/або відкликати небезпечні продукти, які можуть негативно позначитися на здоров’ї людини. Також вони мають письмово інформувати компетентний орган про виявлені невідповідності та вжиті заходи.

У разі виявлення вищевказаної продукції в Одесі та Одеській області просимо негайно інформувати Головне управління: Одеса, вул. 7-а Пересипська, 6, +380487161301, gu@odesa.consumer.gov.ua